Werkwijze

Je kan -vanzelfsprekend- pas een rit aan de rittenlijst toevoegen, nadat je een rit (gpx-bestand) hebt.
Je kan ofwel een rit tekenen (1), ofwel een rit rijden en met GPS opnemen (2).


(1) Een rit tekenen
Er bestaan vele programma's waarmee je een rit op een wegenkaart kan uittekenen. Om een rit te tekenen moet je ook absoluut geen GPS bezitten. Iedereen in het bezit van een computer en met wat computervaardigheden kan zelf ritten tekenen.

Zelf gebruik ik Bikeplanner. Dit is een on-line programma (dient dus niet op uw PC geïnstalleerd te worden) en ook in de gratis module kunnen ritten uitgetekend worden.
Wel dient men zich (eenmalig gratis) te registreren.

Bikeplanner is vooral bedoeld om je gereden ritten (met snelheids- en hartslaggegevens) via je GPS op Bikeplanner te plaatsen, zodat je op deze manier een eigen verzameling ritgegevens kan bewaren. Het uittekenen van routes is dus maar een klein deel van wat je met dit programma kan doen.
Een handleiding (16 blz) hoe je via Bikeplanner routes kan uittekenen, kan je hier downloaden. Achteraf kan je het gpx-bestand dan op Route You plaatsen (3).


(2) Een rit met GPS opnemen
Makkelijker is het om een rit met je GPS op te nemen, en de route nadien op Route You bewaren.


(3) Route (gpx-bestand) op Route You plaatsen
Route You is één van de vele internetwebsites waar je je routes on-line kan bewaren.
De rittenverzameling op onze clubwebsite maakt gebruik van ritgegevens welke op Route You geplaatst werden. Indien je bijgevolg een rit aan deze club-rittenverzameling wil toevoegen, moet je je route eerst op Route You plaatsen.

Als je jezelf nog niet eerder op Route You geregistreerd hebt, zal je dat eerst moeten doen. Dat is vrij makkelijk en gratis. Ga hiervoor naar de beginpagina op www.routeyou.com en kies 'Registeren' rechts boven op je scherm. Verder wijst dit zichzelf wel uit.

Zodra je jezelf als gebruiker hebt geregistreerd, kan je je eerste rit op Route You plaatsen. Kies hiervoor in de menubalk "Maken / Route / Upload". Vervolgens vul je de verschillende velden op het formulier in, zoek je het bestand op je computer, waarna je 'Bevestigen' drukt.Meestal heeft Route You enkele minuutjes nodig vooraleer jou route verwerkt is. Daarna kan je ze vinden onder "Mijn gegevens / Mijn home / Meest recent aangemaakte of aangepaste routes".Klik daar op de naam die je aan je route gegeven hebt, en wanneer je daarna je route op een kaart weergegeven ziet, kies je daar aan de rechterkant "Publiceer".Onder "Deel uw route" kies je "Publiek" en je drukt op "Bevestigen". Indien je je route niet "publiek" zet, zullen anderen ze niet on-line kunnen bekijken.Kies vervolgens op datzelfde scherm "Delen", en klik daar op "Integreren".Je krijgt dan een bijkomend verster op je scherm met een code-reeks. Daarin zoek je de cijferreeks (7 cijfers) en je noteert deze. Deze 7 cijfers zijn het Route You-nummer van uw route. Deze code heb je dadelijk nodig om de route te linken met de rittenlijst op onze clubwebsite.

(4) De route in de rittenlijst op onze clubwebsite plaatsen
Ga terug naar de website van onze club, en ga naar pagina Rittenoverzicht. Hier kies je "Rit toevoegen". Als beveiliging zal je hier de beveiligings"code" dienen in te geven, zodat vreemde bezoekers geen toegang hebben tot het toevoegen, aanpassen en verwijderen van de ritten op het overzicht van onze club.
Bij ingave van de juiste code kom je eerst terug op het vorige scherm, maar hier kies je opnieuw "Rit toevoegen". Vervolgens vul je de gevraagde gegevens in, en in het laatste veldje geef je het Route You-routenummer van je route in, welke je zonet genoteerd had.

Zodra je de "Verzenden"-knop hebt aangeklikt, zal je het clubrittenoverzicht terug zien, met uw rit hierin opgenomen. Wanneer je daar op de gele naam van uw rit klikt, zal je de routekaart op Route You moeten zien.

De routes op het clubrittenoverzicht krijgen een eigen nummer:
* ritnummers 1 t/m 99 : Ritten met vertrek EN aankomst in Weelde
* ritnummers 101 t/m 199 : Ritten met vertrek OF aankomst in Weelde
* ritnummers 201 t/m 299 : Ritten in België (op verplaatsing)
* ritnummers 301 t/m 399 : Ritten in het buitenland
* ritnummers 401 t/m 499 : Veldtoertochten
* ritnummers 501 t/m 599 : Varia (andere mooie ritten, die nog niet in clubverband gereden worden

Veel plezier!

Terug naar rittenoverzicht